Der opstod en fejl
Prøv igen senere
Ingen søgeresultater
Ingen søgeresultater
I 1920’erne købte Anders Nordlunds mormor og morfar et 100 år gammelt, simpelt stenhus med en lille staldbygning på Hamnvägen i Burgsvik på den sydlige del af Gotland. Øens landskab er karakteristisk med sine kalksten og små landbrug, og Anders’ morfar arbejdede som stenhugger og havde grise, høns og af og til en kalv gående i stalden. Her voksede Anders’ mor og moster op, og siden Anders Nordlund var dreng, har han nydt de lange somre i huset på Gotland.
Ad flere omgange er der blevet renoveret og bygget til det oprindelige hus, men der har altid været problemer med fugt, og derfor besluttede familien at rive det gamle hus ned og bygge et nyt.
Langs Hamnvägen ligger en række små stenarbejderhuse fra 1900-tallet, der klassisk er indrettet med hoveddør i midten, et rum på hver side og et loft med to kamre. Det var derfor helt naturligt, at det nye hus skulle tage udgangspunkt i de lokale traditioner og udtryk, men bygges med nutidens teknikker og materialer.
De hvidpudsede facader brydes af en tydelig markering og indramning af indgangspartierne med lokal Hoburgskalksten på begge sider af dørene og den lyse gråblå farve, der går igen på både vinduer og tag. Hoburgskalkstenen fra Gotlands Kalkstensfabrik, der ligger i Burgsvik - kun 400 meter fra huset – er også anvendt til de tre terrasser. Terrasserne er placeret mod tre verdenshjørner, så selv om det blæser på Gotland, kan parret altid finde læ og sol fra morgen til aften i haven.
Hoburgskalkstenen fortsætter indenfor – på gulvet i gangen, i vindueskarmene og på badeværelserne. Stenen har gråblå og rosa toner – og fossiler, der giver hver enkelt sten et unikt udtryk.
De rosa toner går igen i husets trægulve, der er lavet af ask, som er en træsort, der er karakteristisk for den sydlige del af Gotland. Gulvene danner en smuk og varm bund, mens de ”fingsågad spårpanel” og lyse farver giver et rustikt og taktilt udtryk med en overordnet følelse af lethed.
Brændeovnen af støbejern stammer fra det gamle hus og er fra 1800-tallet eller tidligere.
Snedkerkøkkenet er fra uno forms Classic kollektion og passer perfekt ind i huset lyse og naturlige udtryk. Køkkenet er tegnet af Arne Munch i 1968 ud fra en vision om, at køkkenet skal være et smukt møbel i rummet. Lamellerne i massivt asketræ, de klassiske forrammer og de fingertappede træskuffer er karakteristiske for designet og er nogle af de håndværksmæssige detaljer, som Anders Nordlund sætter særlig stor pris på.
Den cremet hvide Perla Venata quartzite bordplade understreger køkkenets lette og nordiske udtryk.
Køkkenet er designet i et samarbejde mellem Anders Nordlund og Sofie Caesar, uno form studio i Göteborg.
Parret har valgt møbler og belysning af høj håndværksmæssig kvalitet fra svenske og danske designere. Spisebordsstolene er i et traditionelt svensk design og skabt af den gotlandske snedker Rune Larsson. Spisebordet er fra Norrgavel og produceret i Lammhult, mens lamperne i køkkenet er fra Ambit kollektionen fra det danske designfirma Muuto.
Mellem terrassedørene er et stenrelief fra Venedig fra ca. 1400- eller 1500-tallet indmuret i væggen. Relieffet forestiller et løvehoved, som er symbolet for Venedigs skytshelgen Markus.
Sofie Caesar har også hjulpet med indretning af badeværelset, der er fra uno forms Avantgarde kollektion i eg. Hoburgskalkstenen er anvendt som bordplade for at skabe en smuk sammenhæng i huset.
”Vi ser fram mot många somrar i huset tillsammans med barn, barnbarn och vänner”, slutter Anders Nordlund, der altid glæder sig til gensynet med de blomstrende vejkanter, de gamle stendiger og smukke kyster på Gotland.
Hvem?
Arkitekt Anders Nordlund og Susanne. Susanne er født i København og boede med sine svenske forældre de første tre år af sit liv i København.
Hvor?
Burgsvik, Gotland
Designer
Sofie Caesar, uno form studio Göteborg