Forårssolen stråler fra en skyfri himmel ned over Marselisborgkvarteret og den gamle herskabsvilla fra 1936, der danner de hjemlige rammer for kunstner, forfatter og gallerist Marlene Kjær og hendes familie. Området er byens ældste, og den historiske del af Aarhus har altid haft en særlig betydning for hende. Derfor var hun ikke et sekund i tvivl om, at her skulle familien bo, da boligen kom til salg for fire år siden.

”Marselisområdet har altid stået for noget magisk for mig. Den følelse som man får, når man går rundt mellem husene, der har en aura af svundne tider. Her er smukt, og husene har sjæl og historie. Det rører mig meget mere end et nybygget hus. Jeg falder for de historiske huse med højt til loftet, stuk samt arkitektoniske og håndværksmæssige detaljer, som man ikke laver mere,” forklarer Marlene Kjær, der er indehaver af Galleri Marlene Kjær, der ligger på M.P. Bruunsgade i Aarhus.

Husets byggestil er klassisk patriciervilla med elegante detaljer både uden- og indenfor. Det store, runde vindue i husets hall med farvet glasmosaik, buen over vindfanget og de sprossede vinduer trækker tråde tilbage i tiden og vidner om, at huset her er bygget til det bedre borgerskab. Det ses også på husets planløsning.

Da familien flyttede ind, var køkkenet placeret i et mindre sideværelse, hvor tjenestepigen i tidligere tider typisk havde sit domæne. Væk fra de smukke stuer en-suite. Placeringen i sideværelset var dog ikke ideel for familien, der ønskede at køkkenet skulle være bedre integreret i huset.

Køkken i luksus boheme stil

”Når vi havde gæster, kunne der ikke være flere i køkkenet på samme tid. Der var ikke plads til det. Så man kunne ikke tale sammen, hvilket gav en følelse af at være isoleret. Vi ville gerne have køkkenet bedre integreret med resten af huset, men vi var i tvivl om, hvordan vi skulle gøre, da vi ikke ønskede at vælte mure og ødelægge loftet,” forklarer Marlene.

Da familiens ældste datter kom med ideen om at placere køkkenet i et bibliotek i forbindelse med den ene af husets to stuer en-suite, gik det hele pludselig op i en højere enhed. "Det ville skabe et bedre flow i huset, uden at vi skulle ikke fjerne nogle mure. Og vi ville ovenikøbet få et kontor i det gamle køkken,” siger hun.

Indretning med hjertet

Intet er overladt til tilfældighederne, når Marlene Kjær på 25. år skaber sine oliemalerier. Hendes stærke, æstetiske sans for former, linjer, teksturer og farver gør sig også gældende, når hun indretter familiens hjem.

”Jeg er meget visuel og tænker meget i farver – jeg kan lave min kunst om, hvis ikke det er den rette nuance, så farvekombinationer er vigtigt for mig. Også når jeg indretter med møbler og boligtilbehør, falder det mig helt naturligt, at det skal passe sammen med tekstur i forhold til de andre materialer, som findes i hjemmet.

Stilen er luksus-boheme, og Marlene Kjær elsker at mixe designermøbler med håndplukkede antikke fund, som hun finder i Danmark og på rejser, eller når hun er i familiens sommerhus i Nice. Overalt findes små tablauer, som hun skaber med udvalgte nips, figurer, lys og bøger.

”Jeg går ofte efter klassikere, som mange ikke har - jeg elsker det gamle håndværk og traditionerne, som det er bygget på. Jeg elsker ting, som har en historie og køber dem med hjertet. Jeg kan lide at blande det hele, så det giver personlighed og tilføjer noget nyt,” forklarer hun.

Håndplukkede antikke fund pynter i køkkenet

Stigen fangede opmærksomheden

Det kommende køkken skulle passe til husets historie, stil og nye placering. Inspirationen fandt hun masser af på Instagram, hvor et billede af et Shaker køkken fra uno form med en helt særlig detalje fangede Marlene Kjærs opmærksomhed.

”På billedet var der en stige, som hørte med køkkenet. Jeg kan godt lide at opholde

mig på biblioteker, og her har de ofte en stige, som giver adgang til bøger på de øverste hylder. Stigen er for mig et symbol for ekstravagance og luksus i livet, og det nostalgiske udtryk, som stigen står for, sender mig tilbage til svundne tider. Jeg faldt med det samme for billedet, og det inspirerede mig til køkkenets udtryk,” husker hun tilbage.

Lysegråt Shaker køkken med køkkenø og messingdetaljer
Vandhanen fra Quooker, håndvasken og greb er alle i messing.
Køkkenet har massive skuffer i egetræ og stigen som en særlig detalje.

Familien fik råd og vejledning fra uno form i Aarhus, som omsatte familiens ønsker til virkelighed med Shaker køkkenet i farven Kieselgrå. Bordpladen af Quartzite går igen som stænkplade ved gaskomfuret og giver med sine smukke årer en dybde til de lyse overflader. Vandhanen fra Quooker, håndvasken, holder til egetræsstigen og greb er alle i messing. En detalje som på fineste vis binder køkkenet sammen.

Opvaskemaskinen har fået en specialfremstillet låge, så den fremstår med tre skuffer, for at bevare den symmetriske facade på køkkenøen. Skabsvæggen, der går fra gulv til loft, gemmer fornemt på køle- og fryseskab, ligesom der er masser god opbevaringsplads i de høje skabe. Køkkenets skuffer er udført i massiv eg, en eksklusiv detalje, der også går igen i køkkenets pocketdoor skab, hvor kaffemaskinen har fået sin plads omringet af smukke krus og kander.

Køkkenets pocket door skab, hvor kaffemaskinen har fået sin plads omringet af smukke krus og kander.
Køkkenet har messinggreb med cognacfarvet læder.
”Skabet her var en af de detaljer, der gjorde udslaget for os, og derfor valgte vi dette køkken. Det er blevet et centrum for køkkenet, og vi bruger det hver dag.”
Marlene Kjær

Køkkenet binder huset sammen

I dag står køkkenet, som om det har været i villaen altid. Køkken-alrummet er blevet husets hjerte, hvor alle samles til hverdag, men også når der er gæster, er det her, der bliver dækket op.

”Vi synes, det er et smukt køkken, og vi er meget begejstrede for resultatet, som vi får meget respons på fra gæster, som kommer i huset.

Man føler sig ikke isoleret i køkkenet, fordi man kan tale med gæsterne, når man anretter i køkkenet – der er en anden tæthed og kontakt. Vi er også glade for, hvordan det er integreret i spisestuen, og hvordan det binder resten af huset sammen på en meget mere harmonisk måde end tidligere,” forklarer Marlene Kjær.

Lysegråt køkken og spisestue i patriciervilla

Bogreolen, som før stod i biblioteket, fungerer i dag som et vitrineskab. Marlene Kjær har udskiftet de gamle greb med samme messinggreb, som findes i køkkenet. Messinggrebene har yderligere en gennemtænkt detalje, nemlig cognacfarvet læder, hvilket skaber en rød tråd til spisestolene i samme farve og materiale.

”Mit favoritsted er køkkenøen, hvor jeg ofte stiller mig om aftenen, og ser nyheder på min iPad, når jeg laver mad. At stå der og snitte - det er simpelthen så hyggeligt, ” siger Marlene Kjær.

Mere information



Her bor

Marlene Kjær, kunstner, forfatter og indehaver af det Aarhusianske Galleri Marlene Kjær. Har udgivet bogen "Karen, Kjær & kunsten". 

Hvor

Herskabsvilla fra 1936 på 300 m2 i Marselisborg-kvarteret, Aarhus.